HAYMANA GAZETESİ
Haymananın İlk ve Tek Siyasi Bağımsız Gazetesi
TARIM KÖŞESİ
Kenan KALAY

PAS HASTALIKLARI İLE MÜCADELE

19-04-2024

Buğday insan beslenmesinde önemli bir yeri olan ana besin maddesidir. Ülkeler için stratejik öneme sahiptir. Özellikle son yıllarda dünya genelinde meydana gelen salgın hastalıklar ve savaşlar ile başta buğday olmak üzere gıdanın önemi anlaşılmaya başlandı. Bu nedenle tarım ülkesi olarak buğdayın önemini anlayıp üreticilerimize gerekli desteklemeleri vermemiz önem taşımaktadır.
Buğday, tohum ve toprak kökenli hastalıklarla tohum ilaçlaması yapılarak mücadele edilmektedir. Sertifikalı tohumlar hastalıklara karşı mutlaka tohum ilaçları ile ilaçlanarak üreticiye sunulmalıdır. Mevsim içerisinde ortaya çıkan yaprak kökenli hastalıklar ise üreticiler mutlaka doğru ilaçlama ile yeşil aksam ilaçlaması yapmalıdırlar. Bitkilerin daha uzun süre yeşil kalmaları fotosentez süresini artırdığı için verime olumlu yansımaktadır. Hastalıklar ise oluşturdukları lekelenmeler nedeniyle bitki yeşil aksamının azalmasına neden olmakta, ayrıca bitkiyi erken yaşlanmaya teşvik etmektedir. Buğday bitkisinde özellikle üst aksamı, bayrak yaprağı, onun bir altındaki yaprağı ve başağı koruyarak verimi büyük ölçüde garanti altına almak mümkün olmaktadır. Buğdayda en yağın görülen yeşil aksam hastalıkları başta pas hastalıkları olmak üzere septorya yaprak lekesi ve küllemedir. Her üç hastalıkta ülkemizde buğday ekilen tüm alanlarda tek tek ya da birlikte görülebilmektedir.
Buğday bitkisinde görülen pas hastalılarının ayrıca çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar sarı pas, kahverengi pas ve kara pas olmak üzere üç çeşide ayrılmaktadır. Bunlar içerisinde sarı pas en yaygın görülen pas türüdür. Genellikle yapraklarda görülse de sap ve başaklarda da zaman zaman görülebilmektedir. Bu hastalık yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde sarı renkte püstüller oluşturmaktadır. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa çizgi pası da denir.
Genel olarak buğdayda pas hastalığından doğan zarar iklim şartlarına bağlı olarak değişebilmektedir. Bu tür hastalıklar bazı seneler salgın yaparak buğday alanlarında büyük verim kayıplarına sebep olabilmektedir. Verim kayıpları ekilen tohum çeşidine ve çevre koşullarına göre yıldan yıla ve bölgeden bölgeye göre farklılık gösterebilmektedir. Buğday pas hastalıkları etmenleri ülkemizde buğday üretimi yapılan bütün bölgelere yayılmış durumdadır. Özellikle sarı pas erken dönemde ortaya çıktığı için ülkemizde görülen en önemli pas türü olup bölgemizde de görülmesi mümkündür.
Sarı pas hastalığının erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır. Doğru bir ilaçlama programı ile ürününüzü pas hastalıklarında tamamen kurtarmanız mümkündür.
Bereketli ürünleriniz olsun.

"PAS HASTALIKLARI İLE MÜCADELE" KÖŞE YAZISI YORUMLARI
BU HABERE YORUM YAPILMAMIŞTIR
BASIN İLAN KURUMU İLANLARI
GAZETEMİZ YAZARLARI
05-04-2024
Abdullah YALMAN
03-05-2024
Kenan KALAY
03-05-2024
Seyfullah YÜCEL
03-05-2024
Yavuz ÇİFÇİ
03-05-2024
Sıla BAKAÇ
26-04-2024
Aydın BENLİ
25-03-2022
HER HAFTA BİR KİTAP