HAYMANA GAZETESİ
Haymananın İlk ve Tek Siyasi Bağımsız Gazetesi
Abdullah YALMAN
Haymana İlçe Müftüsü

Ömürlük Gece:Kadir Gecesi

05-04-2024

11 ayın sultanı ramazan ayı veda etmek için çııkış kapısına yönelmiş durumdadır. Veda ederken bir ömürlük bir gün ve bir ömre bedel bir gece olan Kadir Gecesi ile veda ediyor.

Ramazan ayını 11 ayın sultanı yapan en önemli özellik Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmiş olmasıdır ve Kur'an-ı Kerim bu ayın Kadir Gecesi dediğimiz gecesinde inmiştir. (Kadir Suresİ)

Kadir gecesinin hangi gece olduğu yüzde yüz net olmamakla beraber alimlerimiz 27. gece olduğuna kanaat getirmişler ve asırlardır Müslümanlar Ramazan ayının 27. gecesini Kadir Gecesi olarak kabul ederler ve idrak ederler. Kadir gecesinin hangi gün olduğunun Peygamberimiz tarafından bildirilmemesinin hikmeti de bütün günlerin ve gecelerin Kadir Gecesi gibi değerlendirilmesini sağlamak bakımındandır. Peygamber Efendimizin hadislerinde son 10 günde olduğu ifade edilmiştir. Dolayısıyla en azından son 10 günün her gecesinin Kadir Gecesi gibi olduğu düşünerek teyakkuz halinde olmak ve ibadet halinde geçirmek gerekir. son 10 gün için özellikle atalarımızın da dediği gibi “Her geceyi Kadir, her geleni Hızır bil” demeli ve ona göre davranmak lazım.

 

Bu gecenin bin Aydan daha hayırlı olduğu Kadir suresinde ifade edilir. Bin ay 83 yıla yani bir ömre   karşılık gelmektedir.

Kıymetli Okuyucularımız Ramazan ayının 11 ayın sultanı yapan en önemli özellik Kur'an-ı Kerimdir. Buradan da anlıyoruz ki Kur'an-ı Kerim indiği ayı 11 ayın sultanı yapmıştır,

Kur'an-ı Kerim indiren meleği meleklerin en büyüğü yapmıştır,

Kur'an-ı Kerim indiği günü bir ömre bedel kılmıştır,

Kur'an-ı Kerim  kendisine indirilen kişiyi insanların en şereflisi yapmıştır,

Kur'an-ı Kerim indiği memleketi, Mekkeyi Ümmü’l-Kura;şehirlerin anası yapmıştır.

 

Dolayısıyla ömre bedel olan Kadir gecesinde yapacağımız en önemli vazife/ibadet tefekkür ibadeti muhasebe ibadeti olmalıdır. Bu ibadette Kur'an bizim hayatımıza ne kadar inmiştir, Kur'an bizim hayatımızı ne kadar şekillendirmektedir?, Yaşadığımız hayatın her anında ve alanında Kuran ne kadar tesirlidir?, Ne kadar Kur'an'a göre yaşıyoruz?, Yaptığımız işler/ticaretler/alışverişler/kazançlar/harcamalar ve davranışlar Kur'an ölçülerine ne kadar uygundur?, sorularını kendimize sormamız olmalıdır.

Ayrıca her zaman olduğu gibi tabii ki en başta tövbe istiğfar etmemiz, hatalarımızdan duyduğumuz pişmanlıklarımızı Allah'arz etmemiz gerekir. Bunun yanında üzerimizde hakkı olan büyüklerimizin halini hatırını sormamız, ellerini öpmemiz onları arayıp gecelerini tebrik etmemiz en önemli vazifelerimizdendir. 

Yapılacak en önemli güzelliklerden birisi de dargın kırgın olduklarımız varsa onlarla barışıp helalleşebilmek ve onların gönlünü alarak en büyük ibadeti yapmaya çalışmak olmalıdır.

"Ömürlük Gece:Kadir Gecesi" KÖŞE YAZISI YORUMLARI
BU HABERE YORUM YAPILMAMIŞTIR
BASIN İLAN KURUMU İLANLARI
GAZETEMİZ YAZARLARI
05-04-2024
Abdullah YALMAN
03-05-2024
Kenan KALAY
03-05-2024
Seyfullah YÜCEL
03-05-2024
Yavuz ÇİFÇİ
03-05-2024
Sıla BAKAÇ
26-04-2024
Aydın BENLİ
25-03-2022
HER HAFTA BİR KİTAP